Reacția Greciei, după amenințarea lui Erdogan că va lovi Atena cu rachete balistice: „Atitudini nord-coreene în NATO”

de: Anca Lupescu
12 12. 2022

Guvernul grec a atacat luni Turcia după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat în weekend că va lovi Atena cu rachete balistice.

Erdogan, amenințare gravă pentru Grecia. Cum răspunde Atena

„Este inacceptabil și universal condamnabil ca amenințările cu un atac cu rachete împotriva Greciei să fie făcute de o țară aliată, membră a NATO”, a declarat luni ministrul grec de externe Nikos Dendias, la sosirea la Bruxelles pentru o reuniune a Uniunii Europene pentru afaceri externe.

„Atitudinile nord-coreene nu pot și nu trebuie să intre în Alianța Nord-Atlantică”, a spus el.

În timpul unei întâlniri cu tinerii din orașul Samsun, din nordul Turciei, sâmbătă, Erdogan a declarat că Turcia a început să își fabrice propriile rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, numite Tayfun, ceea ce, a spus el, „îi sperie pe greci”.

„(Grecii) spun ‘Poate lovi Atena'”, a spus Erdogan, ale cărui comentarii au fost difuzate duminică târziu. „Bineînțeles că o va face. Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați lucruri din Statele Unite și din alte locuri (pentru a înarma) insulele, o țară ca Turcia… trebuie să facă ceva. „

Probleme între Grecia și Turcia

Relațiile dintre vecinii și aliații NATO au fost mult timp tensionate, cele două părți fiind divizate în legătură cu o serie de probleme, inclusiv revendicările teritoriale în Marea Egee și drepturile de explorare energetică în estul Mediteranei. Ele au ajuns în pragul războiului de trei ori în ultima jumătate de secol.

Turcia a intensificat retorica în ultimele luni, oficialii guvernamentali turci afirmând că presupusele încălcări ale tratatelor internaționale de către Atena pun în discuție suveranitatea unor insule grecești. De asemenea, Erdogan a amenințat că va debarca trupe turcești în Grecia „dintr-o dată, într-o noapte”. Cu toate acestea, o amenințare cu rachete balistice este ultima dintr-un lung șir de escaladări grave.

„Domnul Erdogan trebuie să știe bine că țara noastră nu poate fi nici terorizată, nici intimidată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, în timpul unui briefing de presă la Atena.

„Domnul Erdogan crede că, de câte ori repetă ceea ce este irațional și nedrept, poate face ca acest lucru să devină rațional și drept. Acest lucru nu se va întâmpla”.

„Grecia, întotdeauna pregătită”

Grecia, a spus Oikonomou, „este absolut hotărâtă, este întotdeauna pregătită, gata să apere legalitatea internațională, să își apere suveranitatea și drepturile suverane”.

Între timp, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a acuzat Grecia de creșterea tensiunilor prin „cereri și pretenții nerezonabile, ilogice și ilegale, precum și prin acțiuni provocatoare constante și retorică agresivă”.

Se pare că ministrul turc al Apărării se referea la acuzațiile potrivit cărora Grecia a desfășurat trupe și arme pe insulele din Marea Egee, încălcând tratatele care prevăd ca insulele să fie nemilitarizate.

Nu este posibil pentru noi să acceptăm niciun fel de fapt împlinit”, a declarat Akar, citat de Ministerul Apărării, în timpul unei videoconferințe de luni cu comandanții militari.

„Așteptarea noastră este ca unii politicieni și figuri militare grecești să renunțe imediat la atitudinile lor intransigente și provocatoare (pe care le-au adoptat) în scopuri politice interne, să se concentreze pe rezolvarea problemelor prin dialog și să învețe din istorie. Cei care doresc un ”mâine” mai bun ar trebui să se îndepărteze de greșelile de ieri și de azi.”